dinsdag 2 maart 2010

Browser keuze


Wat een opluchting. Eindelijk is die verplichting voorbij en wordt er een echte keuze gegeven. Vandaag kwam ik dit bericht tegen:

Vanaf vandaag moeten ruim negen miljoen consumenten met het besturingssysteem Windows op hun computer kiezen met welke browser zij voortaan het internet opgaan. Dit is een gevolg van een schikking die het softwareconcern Microsoft met de Europese Commissie heeft getroffen. Microsoft stuurt de komende zeven weken stapsgewijs een software-update naar zijn gebruikers. Na installatie komt er bij het opstarten van internet een keuzescherm met daarin twaalf browsers tevoorschijn.

Triest dat daar eerst een rechtzaak voor nodig was, maar Microsoft geeft natuurlijk haar monopolie niet zomaar gewonnen. Is dit de 1e stap op weg naar echte vrije keuze... Blijkbaar is het technisch prima mogelijk om dit te realiseren. Wanneer zijn we eindelijk zover dat er bij de aanschaf van een pc niet meer bij voorbaat de keuze vast staat ( toegegeven er is een beperkte keuzevrijheid ), maar je gewoon bij een 1e keer opstarten kan kiezen voor: Windows, Linux, Mac OS en ongetwijfeld nog een paar andere systemen die ontwikkeld zullen worden ?

Na een paar maanden genoeg van je systeem, dan met een druk op de knop een nieuw systeem installeren ( Ubuntu i.p.v. Windows 7 of even over naar Mac OS om te kijken of dat beter bevalt ).. Het systeem wordt gedownload en geinstalleerd en je kan weer verder.

Natuurlijk moet er dan nog het een en ander geregeld worden ( licenties, hoe betaal je die en hoe controleer je dat ). Tevens moet elke gebruiker wennen aan het opslaan van documenten en data op losse ( aparte ) schuiven die gescheiden zijn van het OS ( maar dat moet eigenlijk nu ook al, hoewel niemand dat doet ).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten